Mostar

Mostar je grad u Bosni i Hercegovini. Smješten je na obalama rijeke Neretve, a ujedno i najveći grad u Hercegovini.

Kroz centar grada se proteže kanjon rijeke Neretve, pa je Mostar poznat i pod nadimkom “grad na rijeci Neretvi”.

Gospodarsko, kulturno, sveučilišno, prometno i turističko središte Hercegovine. Podignut u cvjetnoj i vinorodnoj dolini rijeke Neretve ovaj grad je kamena ruža. Nastao je oko Starog mosta koji je podignut 1566.godine u blizini nekadašnjeg lančanog mosta.

Iz tog razdoblja i kasnije ostali su vrijedni spomenici kulture. Stari most se zajedno sa starim gradom od 2005. godine nalazi na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a.

Grad je ime dobio po čuvarima mostova (mostarima) na obalama rijeke Neretve. Ubraja se u jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini.

Dubrovnik

Okružen je jedinstvenim srednjovjekovnim zidinama dugim 1940 metara koje su očuvane u svom izvornom obliku i otvorene posjetiteljima kao najveća atrakcija Dubrovnika. Kao jedan od prvih u Hrvatskoj, od 1979 godine grad uživa zaštitu svjetske organizacije UNESCO. Zahvaljujući svojoj bogatoj povijesti, zemljopisnom položaju, blagoj klimi, tradicionalnoj ljubaznosti, znanju i iskustvu u turizmu Dubrovnik je prepoznat na turističkim tržištima po visokoj kvaliteti svog turističkog proizvoda.

Kulturna ponuda grada stalno se obogaćuje, jer gosti Dubrovnika tragaju za visokokvalitetnim doživljajima, velik je broj turista na dolazak u Dubrovnik motiviran upravo odabirom kulturnih manifestacija i neponovljivih doživljaja u večerima kad puni mjesec prospe svoj trag na mirnoj pučini, a iz atrija dubrovačkih palača dopiru božanstveni zvuci glazbenih virtuoza.

Dubrovnik je i destinacija za uživanje u odmoru, zračnim linijama izuzetno dobro povezana sa svim većim centrima Europe. Dubrovnik je grad koji očarava, u kojeg se zaljubite i uvijek iznova dolazite, tragajući za njegovim bezbrojnim pričama, otkrivajući u njemu jedinstvene doživljaje.

Posljednjih godina Dubrovnik se profilira i kao City Break destinacija, čemu pogoduje sve kvalitetnija zračna povezanost tijekom cijele godine.

Medjugorje

Međugorje, 27 km udaljeno od Mostara, postalo je jedno od najpoznatijih i najposjećenijih mjesta katoličkih hodočasnika od kada je grupa adolescenata bila svjedocima pojavljivanja djevice Marije 24. juna/lipnja 1981. godine u blizini sela Podbrdo, na mjestu koje je nakon toga nazvano Brdo Ukazanja.

Glavno je duhovno središte u regiji i drugo najveće katoličko hodočasničko svetište u svijetu, sa oko 5 000 stanovnika.

Zahvaljujući Gospinim ukazanjima, Međugorje je od obične seoske župe postalo mjesto okupljanja mnoštva hodočasnika iz cijelog svijeta i time jedno od najvećih svjetskih molitvenih središta. Nebrojena svjedočanstva hodočasnika govore o tome kako su upravo na ovom mjestu pronašli vjeru i mir.

Prema nekim procjenama, proteklih je godina, od Gospinog ukazanja Međugorje posjetilo više od trideset milijuna hodočasnika, nekoliko stotina biskupa i tisuće svećenika sa svih kontinenata . Hoteli, restorani i veoma dobro opremljene suvenirnice prihvataju veliki broj vijernika tokom čitave godine.

Znamenitosti

Župna crkva

U uređenoj unutrašnjosti crkve obavljaju se svete mise i molitveni program, tijekom ljeta kad je i broj gostiju veći obavljaju se na vanjskom oltaru. Na samom ulazu u dvorište crkve postavljen je kip Kraljice Mira od bijelog kamena, s lijeve strane je kip Sv. Leopolda Bogdana, a s desne drveni križ pod kojim se hodočasnici mole i pale svijeće. Uz crkvu je uređeno 25 ispovjedaonica, te velika dvorana za molitvene susrete.

Brdo Ukazanja i Križevac

Na mjestu prvih ukazanja Gospe iznad bijakovićkog sela Podbrdo, nalazi se brdo ukazanja koje je hodočasnička stanica. Križevac je postalo mjesto gdje hodočasnici prolaze svoj križni put, i otkriju muke Isusove.

Vanjski molitveni oltar

Sagrađen je 1989. godine sa oko 5000 sjedećih mjesta koja budu prepunjena tijekom ljetnih mjeseci i crkvenih blagdana.

Kip Gospe

Predivan kameni kip Gospe, postavljen je na ulazu u župnu crkvu i mjesto je na kojem se mnogi vjernici okupljaju kako bi molili.

Vodopad Kravice

Vodopad koji se nalazi 13 km od Medjugorja, u Studencima blizu Ljubuškog.

Stvoren je radom sedronosne rijeke Trebižat. Visina slapa kreće se od 26 – 28 metara, s vodenim amfiteatrom ispod slapa promjera 120 metara.
Preko sedronosna sloja od dna do vrha slapa izrasla je trava, mahovina, alge i lišajevi.
Nekada su uz slap bili aktivni mnogobrojni mlinovi i stupe za valjanje sukna. Sedrena područja oko vodopada Kravice spadaju u geološke spomenike prirode Bosne i Hercegovine.
Pored Kravica na Trebižatu se nalazi i vodopad Koćuša.